8 motive în favoarea alăptării

Încă nu ești convinsă că alăptarea la sân este cea mai bună soluție? Iată o serie de 8 motive științifice pe care le-ai putea lua în considerare.

1. Alăptarea exclusivă timp de 6 luni poate crește coeficientul de inteligență al copilului cu 6-8 puncte. Există studii care documentează evoluția unui grup de subiecți de la naștere și până la adolescență, apoi în jurul vârstei de 20 ani. Din aceste studii reiese clar că subiecții alăptați la sân sunt pur și simplu mai inteligenți.

2. Bebelușii hrăniți la sân scapă mai repede de colici, de durere și suferă mai puțin de stres. Există un studiu care arată că atât plânsul, cât și grimasele – expresii ale durerii și stresului – se manifestă cu mult mai mică intensitate la subiecții care au fost alăptați față de cei care nu au beneficiat de laptele matern.

Chiar și atunci când sunt supuși unor factori de stres sau unor proceduri medicale dureroase, ritmul cardiac la bebelușii alăptați este mai bun. Mai mult, se pare că prevenirea stresului în viața timpurie a bebelușului are efecte benefice asupra modului în care creierul procesează compușii chimici la maturitate, ceea ce poate oferi un grad de toleranță mai ridicat la stres sau anxietate.

3. Alăptarea duce la dezvoltarea unei osaturi mai rezistente. Un studiu arată că, la vârsta de 8 ani, copiii care fuseseră alăptați pentru mai mult de 3 luni aveau densitatea osoasă a gâtului și a coloanei vertebrale mai mare decât a celor care fuseseră alăptați pentru mai puțin de 3 luni, sau deloc.

4. Bebelușii hrăniți la sân primesc suficient colesterol. Spre deosebire de laptele praf, laptele de mamă abundă în colesterolul atât de necesar sugarului. Chiar dacă nu este de dorit peste anumite limite în cazul adulților, colesterolul este crucial pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușilor. Unele studii arată că nivelul ridicat de colesterol din laptele de mamă poate programa metabolismul copilului astfel încât, la maturitate, să nu fie predispus la probleme de dietă sau colesterol.

5. Alăptarea poate ține sub control obezitatea la maturitate. Studiile arată că nivelul ridicat de leptină, hormonul atât de prezent în laptele matern, influențează direct dezvoltarea armonioasă a organismului. De asemenea, unele studii scot în evidență faptul că bebelușii hrăniți la sân au, în general, un nivel mai scăzut al insulinei, ceea ce duce la un mai bun control al greutății și la evitarea obezității.

6. Alăptarea reduce riscul de astm. Un grup de cercetători australieni a descoperit că alăptarea protejează bebelușul împotriva astmului chiar și atunci când mama suferă de această boală.

7. Bebelușii hrăniți la sân au sistemul imunitar mai puternic. Laptele matern conţine anticorpi ce protejează copilul de unele infecţii virale, bacteriene sau micotice, sau reduce severitatea acestora; în acelaşi timp, substanţe din laptele matern stimulează dezvoltarea sistemului imunitar al copilului. Chiar și după înțărcare, sistemul imunitar rămâne mai puternic la bebelușii care au fost alăptați decât la cei care nu au fost hrăniți la sân.

8. Alăptarea reduce riscul alergiilor, al rinitelor alergice sau al dermatitei atopice. Cercetătorii au descoperit că bebelușii care au fost exclusiv alăptați în primele sase luni de viață au șanse mult mai mici să sufere de alergii.