Care sunt beneficiile alăptării?

Laptele matern este alimentul cel mai complet pentru hrănirea copilului, deoarece conține toate elementele nutritive esențiale pentru creșterea lui. Este o sursă importantă de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale – toate în proporția necesară. Laptele de sân este digerat cel mai ușor de bebeluș, se află mereu la temperatura potrivită și protejează nou-născutul împotriva bolilor, ridicându-i imunitatea.

Beneficiile alăptării au fost studiate din trei perspective: ale copilului, ale mamei şi ale societăţii. La o analiză mai atentă se vede că, de fapt, oricare dintre beneficii este comun celor trei actori implicaţi.

Beneficiile alăptării pentru copil:

  • creşterea coeficientului de inteligenţă. Studiile arată că o alăptare exclusivă (copilul primeşte DOAR lapte de mamă, nu ceai, nu apă, nu alte suplimente) pe o durata de trei luni adaugă 3 puncte la IQ, în vreme ceo alăptare exclusivă de 6 luni duce la creşterea IQ cu 6-8 puncte;
  • creşterea şi dezvoltarea fizică şi psihică armonioasă;
  • sugarul este alimentat la cerere (nu după un program prestabilit), se va hrăni atunci când îi este foame şi se va opri din supt atunci când este sătul; chiar dacă rămâne ataşat la sân un timp mai îndelungat, nu înseamnă că mănâncă încontinuu, ci îşi satisface şi alte nevoi, cum este cea a suptului (suptul la sân este mai natural decât cel din suzetă);
  • dezvoltă obiceiul alimentației sănătoase la copil: prin alăptarea la cerere sugarul învaţă să îşi recunoască şi respecte nevoile, să nu se “îndoape”, să își stabilească în timp un program propriu de supt. Va deveni un adolescent şi apoi adult care nu va face excese alimentare, care nu va mânca pentru a-şi contracara stresul;
  • susține funcţionarea optimă a aparatelor şi sistemelor din organismul copilului;
  • sugarul va face mai rar colici;
  • laptele matern susține formarea imunității copilului. Laptele matern conţine anticorpi ce protejează copilul de unele infecţii virale, bacteriene sau micotice, sau reduce severitatea acestora. În acelaşi timp, substanţe din laptele matern stimulează dezvoltarea sistemului imunitar al copilului;
  • laptele matern nu necesită pregătire sau procesare, este steril, la temperatura potrivită, disponibil oricând, în cantitatea potrivită; este astfel conceput încât asigură atât satisfacerea setei copilului, cât şi a foamei; este digerat cu uşurinţă de sistemul digestiv al sugarului;
  • scade riscul obezităţii, diabetului, astmului şi al altor boli (anemie, alergie, limfom, leucemie, boala Hodgkin, diabet zaharat, hipercolesterolemie, boli intestinale, boli cardiovasculare ale adultului);
  • reduce riscul morţii subite;
  • scade riscul enterocolitei ulceronecrotice şi al retinopatiei la prematuri;
  • laptele matern susține dezvoltarea armonioasă a musculaturii feţei şi obrajilor și a dentiţiei, avantajând dezvoltarea vorbirii.

Beneficiile alăptării pentru mamă:

  • prin supt, uterul revine mai rapid la dimensiunea de dinainte de concepţie, prevenind astfel sângerările postpartum;
  • scade riscul apariţiei depresiei postpartum;
  • protejează împotriva cancerului de sân şi ovarian;
  • reduce riscul osteoporozei;
  • ajută la scăderea în greutate, scade riscul obezităţii mamei;
  • scade necesarul de insulină al mamelor cu diabet zaharat tip I;
  • are efect contraceptiv 98% dacă sugarul este alăptat exclusiv la sân, neprimind alte alimente sau lichide, este alăptat la cerere, inclusiv noaptea, şi nu există pauze între supturi mai mari de 4 ore;
  • reduce avansarea endometriozei;
  • somnul mamei, deşi fragmentat de supturile nocturne, este mai relaxat şi mai odihnitor decât în cazul alimentaţiei artificiale;
  • mama îşi va cunoaşte mai bine copilul, va reuşi să îi satisfacă mai uşor nevoile, crescându-i astfel încrederea în forţele proprii;
  • prin alăptare, rolul maternităţii este realizat pe deplin;
  • dacă nou-născutul este pus pe burta mamei imediat după naştere, prin mişcările realizate în căutarea sânului, ajută la eliminarea placentei.

Beneficiile alăptării pentru familie și societate:

  • în cazul în care există fraţi mai mari ce merg în colectivitate, riscul transmiterii către sugar a unor boli contagioase este mai mic;
  • există avantaje de ordin economic, nu se cheltuiesc bani pentru lapte praf sau biberoane, sterilizator etc.;
  • scade numărul de îmbolnăviri şi spitalizări ale sugarilor;
  • prin alăptare, gradul de sănătate al populaţiei crește.