Care sunt cele mai potrivite poziții pentru alăptare?

Dacă ești pentru prima dată mamă, alăptarea nou-născutului poate fi complicată. Trebuie doar să exersezi cât mai des. Multe mame aleg să se așeze pe un scaun sau pe un fotoliu atunci când vor să alăpteze. Tabureții și pernele sunt obiectele adiționale foarte necesare în timpul alăptării. Cel mai important lucru este să te instalezi cât mai confortabil, iar copilul să stea aproape de tine, sprijinit de piept. Astfel, îl poți încuraja să deschidă gurița. Este posibil ca la început să simți dureri – nu trebuie să renunți, ci să încerci din nou. Succesul alăptării va fi dat de poziția confortabilă.
 

Sfaturi valabile indiferent de poziția aleasă:

1. Caută un loc unde să te simți confortabil atunci când vrei să-l alăptezi pe micuț.
2. Ia-ți lângă tine câteva perne în cazul în care vrei să le așezi în jurul tău pentru a sta mai comodă.
3. Asigură-te că aduci întotdeauna bebelușul la sân (fie prin poziție, fie cu ajutorul pernelor) și nu te apleci tu asupra lui.
4. Dacă temperatura este potrivită, poți să ții bebelușul doar în scutec atunci când îl alăptezi. Contactul direct piele pe piele, mai ales la primele alăptări, îl stimulează și îl face să fie atent la hrănit.
5. Ține copilul aproape de tine, ai grijă ca spatele, gâtul și capul să fie bine susținute.
6. Pentru început, încearcă fiecare poziție de alăptat de mai multe ori pentru a o descoperi pe cea mai bună pentru tine și bebelușul tău.


Dacă nu reușești să gasești un loc comod, încearcă următoarele poziții:


1. Leagăn
Pozitia de "leagăn" este cea mai folosită metodă de alăptare în primele săptămâni după naștere. Capul bebelușului este pus pe braț, iar nasul alături de sân. Vei susține nou-născutul cu ajutorul palmei. Ridică puțin brațul și apropie-l de abdomenul tău, în timp ce cu cealaltă mână îl poți sprijini la piept.

2. Leagăn încrucișat
Această poziție este asemănătoare cu prima metodă. Diferența dintre cele două este dată de poziția brațelor: în loc să utilizezi brațul ca suport pentru bebeluș, vei utiliza mâna pentru a sprijini sânul. Brațul opus va veni în partea din spate a copilului, sprijinind astfel capul, gâtul și umerii. Mai exact, vei amplasa mâna la baza capului, unde degetul mare va fi fixat la nivelul urechii, iar arătătorul va fi situat sub capul nou-născutului. La fel ca și în poziția leagăn, bebelușul trebuie să fie cât mai aproape de abdomentul mamei. Această poziție îți permite să ai mai mult control.

3. Culcat
Alăptarea în poziție culcat este foarte confortabilă pentru mamele care au născut prin cezariană, deoarece le este greu să țină copilul în brațe și presiunea din abdomen este scăzută. De asemenea, este o metodă excelentă atunci când vrei să te odihnești. Stai culcată și sprjinită de perne și pune bebelușul tot culcat, lângă sân. Poți apropia bebelușul dacă îl vei cuprinde cu brațul. În același timp, învelește-l cu o paturică sau cu o plăpumioară. Cu cealaltă mână vei sprijini sânul.

 

4. "Minge de fotbal"
Alăptarea în poziția "minge de fotbal” este foarte bună pentru mămicile care au gemeni sau au născut prin cezariană. Se pune o pernă (sau după caz două) sub mână, pentru a te ajuta să-ți sprijini brațul și pieptul. Fundulețul copilului va fi așezat pe pernă, iar piciorușele vor sta ghemuite (așa nu va putea să împingă spătarul scaunului). Gâtul micuțului va fi susținut cu o mână, iar cu mâna opusă vei susține sânul (în formă de litera "C").


Această metodă este asemănătoare cu o tactică din fotbalul american, pentru că vei ține bebelușul sub braț, exact ca pe o minge. Astfel, nou-născutul va beneficia de mai mult lapte. Poziția "minge de fotbal" este benefică pentru mămicile cu sânii mari.
După ce ai găsit o poziție confortabilă atât pentru tine, cât și pentru bebeluș, asigură-te că sânul se află în gura copilului. Cum verifici acest lucru?

1. Gura micuțului trebuie să fie deschisă larg, iar limba să se afle în partea de jos.
2. Sprijină sânul cu ajutorul mâinii.
3. Trece ușor sânul pe mijlocul buzelor sau ajută-l să deschidă imediat gura, alipind sânul de bărbie.
4. Imediat ce bebelușul își deschide gura și limba este lăsată în jos, apropie-i gurița de sân.
5. Asigură-te că bebelușul începe să mănânce.


În primele 30-60 secunde vei simți dureri. Când vei avea o senzație ca de "smucitură", atunci înseamnă că bebelușul începe să mănânce. În cazul în care simți în continuare dureri, oprește alăptarea și repoziționează bebelușul. Acesta va putea suge de patru-cinci ori, apoi va face 5-10 secunde de pauză. Dacă laptele curge mai încet, probabil că bebelușul va suge de trei-patru ori și va face o pauză mai lungă, de peste 10 secunde.

Există și cazuri când bebelușul refuză să fie alăptat. Adeseori, dificultățile apar la prima alăptare, iar uneori chiar în timpul perioadei de învățare.

Cum îți dai seama că bebelușul este alăptat suficient?

Cel mai bun indicator de a măsura dacă bebelușul este suficient alăptat este de a-l lăsa să sugă atât cât are nevoie. Deoarece primul lapte este foarte concentrat, copilul va umezi scutecul o dată sau de două ori pe zi. Mai târziu, urinarea va deveni mai frecventă. De exemplu, după patru zile vei observa că va urina de șase (sau mai multe) ori pe zi. Urina va avea o culoare deschisă, chiar limpede și va ajunge să fie de două ori mai galbenă după patru săptămâni de alăptare.