Statistici internaționale cu privire la alăptare

În România, doar un sugar din zece este alăptat la sân!

Pe glob se nasc anual 136,7 milioane copii, dintre care doar 32,6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare. Conform unui studiu desfăşurat în 2011 în România de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, rata de 12,6% este printre cele mai mici din Europa. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă hrănirea exclusivă la sân a copilului, cel puţin în primele şase luni de viaţă. Alăptarea este foarte importantă pentru dezvoltarea fizică şi psihică a copilului şi, în acelaşi timp, întăreşte legătura afectivă între el şi mamă.

Situația nu diferă foarte mult în țările puternic industrializate. Un studiu recent efectuat în Statele Unite asupra mortalității infantile a relevat o rată cu 25% mai mare în rândul nou-născuților care nu sunt hrăniți la sân. Date similare au fost obținute și în Marea Britanie, acolo unde s-a observat că alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață a scăzut cu 53% rata internărilor în spital pentru diaree și cu 27% internările pentru infecții ale tractului respirator.

Cu toate că în ultimii ani alăptarea nu se mai află în declin la nivel global, iar în multe țări civilizate se înregistrează creșteri semnificative în ultimul deceniu, doar 39% dintre copiii cu vârsta până la 6 luni din țările puternic industrializate sunt exclusiv hrăniți la sân, în vreme ce doar 58% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 20 și 23 luni încă mai consumă lapte matern.

 

Organizatia Mondiala a Sănătății: Copiii alăptați la sân au de 6 ori mai multe șanse de supraviețuire!

 

Conform OMS, alăptarea optimă a copiilor sub 2 ani este măsura cu cel mai mare impact din punct de vedere al supraviețuirii, cu potențialul de a preveni 800.000 morți anual în rândul copiilor sub 5 ani din țările în curs de dezvoltare.

În ultimele două decenii, mortalitatea infantilă la nivel mondial a scăzut considerabil. Cu toate acestea, aproape 7 milioane copii în vârstă de până la 5 ani mor în fiecare an, mulți dintre ei din cauze tratabile, iar aproximativ jumătate dintre ei sunt nou-născuți! Alăptarea imediată, pe cât posibil în maximum o oră de la naștere, reduce considerabil rata mortalității neonatale.

Alăptarea timpurie și exclusivă crește șansele de supraviețuire ale nou-născutului, susține dezvoltarea normală a creierului, îmbunătățește capacitatea cognitivă și coeficientul de inteligență la copiii în vârstă de până la 5 ani. Alăptarea reprezintă fundamentul nutriției echilibrate și protejează împotriva bolilor copilăriei. Astfel, copiii își pot valorifica din plin potențialul. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate din nou-născuți beneficiază de alăptare timpurie la nivel mondial și chiar și mai puțini au parte de alăptare exclusivă în primele 6 luni de viață.

Copiii alăptați la sân au de cel puțin 6 ori mai multe șanse de supraviețuire în primele luni de viață față de copiii care nu se hrănesc la sân. Un copil exclusiv alăptat are de 14 ori mai puține șanse de a muri în primele 6 luni, iar alăptarea reduce dramatic numărul deceselor cauzate de infecții respiratorii acute sau diaree.

 

Conform Declarației Drepturilor Omuluidin 1993, femeile care alăptează au dreptul să hrănească copilul la sân și să se mulgă la serviciu. Angajatorii au obligația de a le pune la dispoziție spațiul necesar și de a le permite să ia pauzele de care au nevoie. Negarea dreptului femeii de a se mulge sau a hrăni la sân la serviciu reprezintă o formă de discriminare sexuală.