Ce alimente noi introduc în alimentația bebelușului?

Până la vârsta de 6 luni, sugarii au nevoie numai de lapte (matern de preferat) pentru a se putea dezvolta normal. De la vârsta de 6 luni, laptele nu mai acoperă necesitățile nutritive ale sugarului și trebuie introduse alimente noi, progresiv. Diversificarea este bine să se facă de la 6 luni, deoarece până la această vârstă aparatul digestiv al sugarului nu este încă bine dezvoltat, la fel și reflexul de masticație. Întreruperea prematură a laptelui poate determina un aport scăzut de calciu, ceea ce poate afecta dezvoltarea normală a oaselor și dentiția sugarului.

Ține cont de următoarele sfaturi atunci când începi diversificarea hranei bebelușului:

  • Introdu alimentele noi treptat, în cantități mici și crescânde – astfel, bebelușul se va obișnui cu noul gust, iar aparatul său digestiv nu va fi suprasolicitat;
  • Experimentează în timpul zilei – așa vei putea observa eventualele alergii, care pot apărea și după câteva zile;
  • Nu exagera cu mesele solide – până la un an, copilul știe doar să sugă, iar alimentele prea vâscoase i se pot lipi de cerul gurii, împiedicându-l să înghită sau chiar sufocându-l. Trebuie să fii atentă, să-l urmărești și să i le scoți, la nevoie, din guriță;
  • Construiește-i spațiul optim – cu scaun de masă, lingurițe și farfurii colorate atractiv;
  • Plasează mâncărica pe mijlocul limbii – așa, îl vei ajuta să înghită mai ușor;
  • Ai grijă la temperatură – hrana trebuie să fie mediu-călduță;
  • Nu diversifica niciodată mai multe mese deodată și nu forța copilul să mănânce dacă nu vrea (mâncarea trebuie adaptată la gusturile lui);
  • Respectă-i repulsiile și preferințele!

 

Cu ce alimente diversific?

  • Sucurile de fructe. În marea majoritate a cazurilor, diversificarea începe, indiferent de anotimp, cu sucuri de fructe sau legume (mere, morcovi). Oferă-i mai întâi câteva lingurițe și crește apoi progresiv cantitățile.
  • Piureurile de fructe(mere crude sau coapte, piersici fără coajă) sau de legume (rădăcinoase de sezon) sunt preparatele ce urmează după sucuri. Alege fructele și legumele autohtone, cultivate în manieră cât mai naturală, pentru a asigura bebelușului o alimentație sănătoasă și un aport corespunzător de vitamine și minerale.
  • Atenție! Fructele precum căpșunile, fragii, kiwi, bananele sau zmeura se dau după vârsta de 1 an, pentru că prezintă potențial alergen. Citricele se pot introduce după vârsta de 6-8 luni.

  • Legumele pe care le introduci în dieta sugarului, adică rădăcinoasele (morcovi, țelină, pătrunjel, păstârnac, cartofi) și, ulterior, dovleceii, ardeii, fasolea verde și altele se administrează la început sub formă de supă strecurată și, mai apoi, sub formă de piure, îmbogățit cu unt și lapte.

  • Preparatele din lapte și ou: brânza de vaci și iaurtul preparate în casă (din lapte degresat), gălbenușul de ou fiert tare (se începe cu un sfert de gălbenuș, ulterior se crește progresiv cantitatea până se ajunge la un gălbenuș întreg, administrat o dată la două zile), ficatul de pasăre pasat.

  • Carnea: la 7 luni se introduce în meniul copilului supa de carne (pui, curcan, vită), inițial numai zeama de carne amestecată cu legumele din supă, iar ulterior, după aproximativ o săptămână, și carnea mixată (cantitatea de carne crește progresiv, de la o linguriță până la aproximativ 30 grame carne / prânz).
  • Preparatele industriale pentru sugar, numite și „pape”, au multiple avantaje (au compoziție standardizată după criterii internaționale, precum și securizare toxică și bacteriologică), dar și câteva dezavantaje (trebuie folosite în decurs de 24 ore de la deschidere și au preț ridicat).

 

Contraindicații alimentare pentru sugar.

  • Sunt contraindicate în alimentația sugarilor dulciurile concentrate, băuturile din comerț (cu îndulcitori, conservanți etc.), sosurile grase, rântașurile și condimentele agresive.
  • Nu se dau sugarului alimente cu risc de aspirație (nuci, alune, semințe, boabe de porumb, floricele, bomboane).
  • Datorită potențialului alergen, până la vârsta de un an sunt interzise: mierea de albine, glutenul, albușul de ou, laptele de vacă, ciocolata, alimentele prăjite sau fructele de mare.