Igiena bebelușului sănătos

Igiena bebelușului depinde în totalitate de tine. Tu ești cea responsabilă cu hrănirea, cu îngrijirea, dar și cu igiena mediului înconjurător. Sănătatea bebelușului tău este influențată, în primul rând, de curățenie, prin urmare trebuie să fii atentă la acest aspect încă din prima sa zi de viață.

Un alt aspect deosebit de important al îngrijirii nou-născutului este igiena – de la igiena bebelușului și până la igiena personală a tuturor celor care intră în contact cu el, tu ca și mama ești cea care trebuie să fie în permanență atentă la aceste aspecte.

 

Baia bebelușului

În primele luni de viață, bebelușul trebuie îmbăiat zilnic. Pentru îmbăierea sa trebuie să folosești produse cosmetice speciale pentru bebeluși (săpun, șampon, ulei de corp), dar și o cădiță și prosoape destinate numai igienei personale a copilului. Ai grijă ca în camera în care îl îmbăiezi să fie temperatura potrivită, iar apa să nu fie nici prea rece, nici fierbinte. Spală-l întâi cu apă curată, apoi folosește săpunul. Abia după ce clătești bebelușul pe corp poți să-l uzi pe cap și să îi speli părul.

Pentru a-l feri de frig în timp ce îl speli pe cap, poți să acoperi corpul bebelușului cu un prosop, chiar dacă este încă în apă – el își mișcă mânuțele și picioarele și în contact cu aerul poate resimți frigul.

 

Tăierea unghiilor

Din când în când, controlează unghiile bebelușului și, dacă sunt prea lungi, trebuie să le tai, altfel se poate zgâria singur. După baie, cel mai potrivit moment pentru tăierea unghiilor este când bebelușul a adormit. Folosește o forfecuță specială pentru bebeluși și ai grijă să nu tai unghiile prea scurt, deoarece poate fi dureros.

 

Igiena ochilor bebelușului

În fiecare dimineață sau ori de câte ori este necesar trebuie să cureți fața și ochii bebelușului. Medicii pediatri recomandă folosirea unor tampoane de bumbac umezite în ser fiziologic pentru curățarea ochilor. Curățarea ochilor se face prin tamponare ușoară, dinspre colțul intern al ochiului spre colțul extern. Nu folosi același tampon pentru ambii ochi. În cazul în care observi o iritație a pielii din zonă sau a ochilor bebelușului, anunță medicul pediatru și solicită un consult.

 

Igiena urechilor bebelușului

În ciuda faptului că îi faci baie zilnic în primele luni de viață, urechile bebelușului au nevoie de atenție specială. Cerumenul se formează în urechile bebelușului încă din prima zi de viață. Deși în cantitate mai mică decât în cazul adulților, acesta trebuie totuși îndepărtat. Medicii pediatri sfătuiesc mămicile să nu folosească bețișoarele igienice pentru interiorul urechilor bebelușului, deoarece se pot produce accidente. Oricât de ferm ai ține capul bebelușului, el poate face totuși o mișcare bruscă și poți răni timpanul. Bețișoarele igienice pot fi folosite doar pentru curățarea pavilionului urechii bebelușului. O metodă la care se poate apela pentru curățarea interiorului urechilor este folosirea unui spray special.

 

Igiena nasului bebelușului

Trebuie să fii atentă în permanență și la curățarea năsucului bebelușului. Orice cantitate de mucus, fie lichid, fie uscat, îi cauzează celui mic disconfort, iar, în anumite cazuri, chiar dificultăți în respirație. Folosește o pompiță pentru curățarea nasului bebelușului atunci când observi mucus lichid și chiar o soluție specială pentru bebeluși (care se poate găsi în farmacii) pentru înmuierea mucusului uscat. După fiecare folosire a pompiței nazale trebuie să o speli cu apă și săpun.

 

Igiena intimă

Igiena organelor genitale și a fundulețului bebelușului trebuie făcută de fiecare dată când îi schimbi scutecul. La fiecare schimbare a scutecului trebuie să speli zona cu apă călduță și să o ștergi ușor, prin tamponare, cu un prosopel moale din bumbac. Nu este necesară spălarea bebelușilor cu săpun de fiecare dată, deoarece săpunul poate usca și irita prea tare zona deja sensibilă. În cazul baiețeilor, igiena trebuie să se limiteze la zona exterioară. Curățarea penisului bebelușilor se face cu apă călduță și, opțional, cu săpun, numai în exterior. Nu încerca să tragi prepuțul pentru a curăța penisul bebelușului mai amănunțit, deoarece poate fi dificil și dureros să îl tragi înapoi. Decalotarea, dacă este necesară, o vei face numai la sfatul medicului pediatru, sub îndrumarea acestuia. În cazul fetițelor, igiena zonei intime se face conform unei reguli: curățarea trebuie făcută întotdeauna dinspre față spre spate, niciodată invers. Vei folosi tot apă călduță și, cu grijă, vei încerca să ștergi și zona dintre labii. În cazul în care observi că pielea bebelușului este iritată, roșie sau are bubițe, anunță medicul pediatru.

 

Reguli generale de igienă

Atunci când ai un bebeluș, este recomandat ca atât tu, cât și persoanele care intră în contact cu bebelușul să respecte câteva reguli generale de igienă. De asemenea, nu uita de igiena casei în care locuiești.

  • Nu atinge bebelușul când vii de afară, înainte de a te spăla pe mâini și pe față.
  • Nu permite persoanelor care prezintă semne de boală să intre în contact cu bebelușul. Sistemul imunitar al unui bebeluș este destul de fragil și se poate contamina foarte ușor cu microbi.
  • Nu folosi obiectele personale ale bebelușului pentru igiena personală a altor persoane, nici măcar a celorlalți copii. Aici includem nu numai prosoapele, ci și cădița, săpunul, buretele de baie, forfecuța sau pieptenele.
  • Nu depozita hainele bebelușului împreună cu hainele adulților sau ale celorlalți copii.
  • Nu spăla rufele bebelușului împreună cu hainele adulților sau ale celorlalți copii.
  • Aerisește camera bebelușului zilnic, aspiră și șterge praful de pe mobilă ori de câte ori este necesar.