Înțărcarea bebelușului

Înțărcarea este un eveniment important nu numai pentru sugar, dar și pentru mamă, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. O mamă care a acordat o mare importanță alăptării la sân se poate simți oarecum dată la o parte și deprimată după ce o întrerupe, ca și cum astfel ar fi afectată apropierea dintre sine și copil sau ca și când importanța persoanei ei ar fi diminuată.

Acesta reprezintă un argument în plus pentru ca înțărcarea să se facă, ori de câte ori este posibil, treptat. Ea nu trebuie privită ca un proces de tipul "totul sau nimic".

Care este momentul potrivit pentru înțărcare?

Mama poate continua să alăpteze copilul la sân o dată sau de două ori pe zi chiar în jurul vârstei de 2 ani sau poate alege să oprească complet alăptarea. În mod obișnuit, înțărcarea începe cu introducerea alimentelor solide în jurul vârstei de 4 sau 6 luni și este finalizată treptat, în următoarele 6 până la 18 luni, în funcție de copil și de mamă.

Motivele înțărcării și părerea medicului

Motivele pentru care mamele hotărăsc să înțarce bebelușul diferă de la caz la caz: de la reînceperea serviciului și până la oboseală sau vârsta înaintată a bebelușului. Cum îți dai seama că este momentul să întrerupi alăptarea la sân?

Semnele care indică acest lucru sunt diferite: copilul nu mai cere sânul așa de mult, nu se mai trezește noaptea pentru a se hrăni, îi apar dințisorii, ceea ce îngreunează alăptarea sau scade cantitatea de lapte.

 

Medicii afirmă că nu există o vârstă predefinită la care este indicat să se producă înțărcarea, însă oferă ca repervârsta de 6 luni. Substanțele conținute de laptele matern nu se regăsesc în totalitate în nicio altă sursă de hrană (lapte praf sau de orice alt tip), de aceea specialiștii recomandă mamelor acest termen. Laptele matern ajută bebelușul să își formeze imunitatea, să fie mai sănătos și mai rezistent în fața factorilor ce îi pot afecta sănătatea.

Cum să înțarci bebelușul?

Indiferent de motivele mamei, procesul de înțărcare al bebelușului trebuie să fie unul extrem de bine studiat, lent, pentru a evita eventualele complicații. Mamele trebuie să consulte în prealabil un medic în cazul în care nu sunt sigure cum anume ar trebui să procedeze, deoarece o trecere bruscă de la alăptare la biberon poate fi o experiență destul de traumatizantă pentru cel mic. Calmul și răbdarea sunt cuvintele de bază.

 

Sfaturi utile:

Indiferent de vârsta la care hotărăști să îl înțarci pe cel mic, vorbește-i! Chiar dacă are 6 luni sau mai puțin, el percepe în felul său mesajele trimise de tine. Folosește un ton cald și explică-i că este momentul ca el să nu mai sugă de la sânul tău.

Treci la pasul următor în ceea ce privește înțărcarea și încearcă să sari peste una dintre mesele de peste zi, înlocuind-o cu lapte praf sau, dacă are o vârstă mai înaintată, apelează și la diversificarea alimentației: suc de morcov, suc de măr, brânză de vaci, banană cu biscuit – clasicele alimente ce se introduc în alimentația copilului.

 

De făcut!

Diversificarea alimentației presupune introducerea alimentelor solide și renunțarea treptată și definitivă la biberon. Iată ce este important să faci în timpul acestui proces pentru a face tranziția mai ușoară pentru bebeluș:
- schimbă-i treptat programul de masă – înlocuiește unele mese în care alăptai cu cele pe bază de alimente;
- prezintă mâncarea într-o formă cât mai amuzantă și atractivă pentru el;
- variază alimentele pe care i le dai;
- introdu pe rând alimentele cu risc crescut de alergii;
- învață copilul și cu preparate pe care le mâncați voi în mod obișnuit.

 

De evitat!

În aceeași măsură în care există o mulțime de lucruri pe care este bine să le faci în timpul înțărcatului, sunt și foarte multe lucruri pe care ar fi bine să le eviți. Ele îți îngreunează efortul de a-l înțărca sau îi pot face chiar rău bebelușului. Iată câteva exemple:
- nu îl înțărca brusc – încetarea alăptatului trebuie să fie un proces treptat;
- nu îl forța să mănânce dacă nu mai vrea (în măsura în care crește și se dezvoltă normal pentru vârsta lui);
- nu-i interzice să își sugă degețelul sau să își țină jucăria de confort mereu lângă el (acestea îl ajută să facă față mai ușor schimbărilor și devin într-un fel aliatul tău);
- nu îi da să mănânce în scaunele sau în pozițiile în care obișnuiai să îl alăptezi; își va aminti de sân sau de biberon și va dori să sugă iar (este timpul ca micuțul tău să fie pus la masă cu întreaga familie).