Ai suficient lapte după naștere?

Deși nu poți măsura cu exactitate cantitatea de lapte cu care este hrănit copilul tău, există anumite metode pentru a vedea dacă nou-născutul este alăptat în mod corespunzător și, ulterior, dacă acesta mănâncă îndeajuns. În primul rând, asigură-te că bebelușul este fixat și poziționat corect la sân – buzele lui ar trebui să îți acopere areola, mult în jurul mamelonului. Dacă întâmpini probleme, pediatrul sau consultantul în lactație pot să te ajute în găsirea poziției cele mai bune pentru tine și copilul tău. Ascultă-ți copilul în timp ce se hrănește pentru a auzi sunete de înghițire – acestea pot indica dacă este, într-adevăr, hrănit de la sân.


 

Cât de des ar trebui alăptat sugarul?

Conform teoriei, bebelușii trebuie alăptați între 8 și 12 ori pe timpul unei perioade de 24 ore. Mai mult decât atât, unii bebeluși trebuie alăptați o dată la fiecare 3-4 ore în timpul zilei și o dată la fiecare 1-2 ore în timpul nopții. Alte mame vor observa că bebelușii lor trebuie alăptați o dată la 2-3 ore atât ziua, cât și noaptea. Fiecare dintre bebeluși va avea necesități diferite. Dacă încă mai ești îngrijorată, vorbește cu pediatrul tău – cunoștintele lui despre istoria și greutatea copilului la naștere ar trebui să te ajute în stabilirea unui program de alăptare benefic pentru amândoi.

Consultantul tău în alaptare sau medicul pediatru te pot ajuta să fii sigură că bebelușul primește îndeajuns de multă hrană prin a determina dacă progresează într-o rată normală, cu ajutorul unei diagrame. Dacă bebelușul tău pierde în greutate exact după naștere, nu te îngrijora – aceasta este o situație des întâlnită. Conform studiilor, este normal ca nou născuții să piardă în greutate în primele 4-5 zile de la naștere, înainte să înceapă să crească în greutate. Majoritatea bebelușilor înregistrează o scădere ponderală normală în primele zile de viață, de până la 10% din greutatea de la naștere (greutatea unui copil cu vârsta de 10 zile ar trebui să fie aproximativ aceeași ca la naștere).


O altă metodă eficientă pentru a te asigura că bebelușul tău primește îndeajuns de multă mâncare este de a-i verifica periodic scutecul. Ține un grafic în apropierea locului în care îl schimbi pentru a nota dacă scutecul este umed sau îmbibat, la fiecare schimbare. Dacă bebelușul tău primește îndeajuns de multă hrană, el va uda cel puțin 6-8 scutece pe zi. Mai mult decât atât, scaunele nou-născutului îți pot spune dacă acesta mănâncă suficient. Pentru bebelușii alăptați, scaunele tipice au o culoare galben deschisă și pot să nu fie mai dense decât consistența unei supe cu smântână.


Asigură-te că mergi la medicul pediatru după 3-5 zile de la naștere și, de asemenea, nu uiți de vizitele de la 2 și 3 săptămâni, apoi de vizita de o lună. Dacă bebelușul ia bine în greutate după prima săptămână de viață și pare mulțumit, atunci poți spune că primește suficient lapte. În mod normal, de la naștere și până la 3 luni, un bebeluș ia în greutate cam 20-30 g / zi.
 

Alte semne care indică faptul că bebelușul primește suficient lapte sunt:

  • Urinează suficient, iar urina este limpede sau ușor gălbuie, nu galben aprins sau portocaliu;
  • Are suficiente scaune;
  • Are perioade de somn și perioade de veghe;
  • Sânii tăi se simt mai ușori după ce ai alăptat.