Cum apare laptele matern?

Laptele de mamă reprezintă combinația perfectă de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrați. Chiar și proporția în care se regăsesc toate acestea este excelentă pentru a contribui la dezvoltarea optimă a sugarului. Laptele matern conține leucocite, celule vii care luptă împotriva infecțiilor. De asemenea, anticorpii, enzimele și hormonii conținuți îl fac să fie o formă de hrană unică pentru copil.

Începi să resimți modificări ale sânilor încă de când rămâi însărcinată. Toate aceste schimbări îi pregătesc pentru a produce laptele matern necesar hrănirii micuțului. Laptele nu apare după ce copilul se naște, ci începe să se producă din timpulcelui de-al doilea trimestru al sarcinii. Glandele mamare și canalele galactofore încep să parcurgă tot procesul dezvoltării lor pentru pregătirea secreției laptelui încă de când fătul se află în uterul mamei, din a 5-a sau a 6-a lună desarcină. În această perioadă, corpul nu produce lapte, ci un lichid vâscos, gălbui și transparent numit colostru. Acesta conține o cantitate mai mare de proteine decât restul laptelui, precum și toate mineralele și vitaminele de care are nevoie copilul în primele zile de viață. Colostrul este bogat în anticorpi ce constituie baza unui sistem imunitar puternic.

Nașterea are ca efect scăderea nivelului de progesteron și creșterea secretiei de prolactină, ceea ce va determina secreția laptelui matern. Sânii sunt concepuți pentru a produce lapte, modificările sânilor fiind vizibile încă din timpul sarcinii. Aceștia se măresc, la fel și areolele, care-și închid culoarea.

Fiecare sân este împărțit în 15-20 compartimente denumite lobi și sunt dispusi precum spițele unei roți în jurul mamelonului. Lobii sunt unități producătoare de lapte și conțin, la rândul lor, câte 20-40 lobuli. Lobulii conțin alveole, care produc și înmagazinează laptele. Laptele produs curge din alveole în canalele galactofore, apoi pătrunde în sinusurile lactate, localizate în areolă. În final, laptele părăsește sânul prin orificiile mamelonare.

Acele mici proeminențe de pe areolă sunt glandele Montgomery, care secretă în mod natural o substanță lubrifiantă ce are importantul rol de a menține suplețea mamelonului și de a ajuta la prevenirea uscăciunii și a infecțiilor. Se recomandă ca sânii să fie spălați doar cu apă sau cu săpunuri care nu afectează pH-ul normal al pielii tocmai pentru a nu îndepărta acest lubrifiant natural.

Atunci când bebelușul este alăptat, terminațiile nervoase din mamelon și areolă sunt stimulate, trimițând semnale către creier în vederea eliberării a doi hormoni cu rol important în procesul de producție al laptelui matern: oxitocina și prolactina.