Laptele matern după naștere

Senzația de plenitudine a sânilor va apărea abia după 2-3 zile de la naștere. Îți vei simți sânii mai mari și mai grei ca niciodată – la urma-urmei, fiecare dintre ei câștigă în greutate peste o jumătate de kilogram! În următoarele săptămâni, nivelul prolactinei va crește în sânge datorită suptului la sân al copilului, stimulând astfel producerea laptelui. Reglarea cantității de lapte produs se face în conformitate cu nevoile sugarului și se realizează în baza legii “cerere și ofertă”.

Alăptarea la cerere a bebelușului, modalitate prin care acesta hotărăște când și cât suge, asigură o cantitate de lapte perfect adaptată pentru o creștere armonioasă. În primele zile postpartum, chiar dacă există doar o cantitate mică de colostru, el este suficient pentru nou-născut. În perioada imediat următoare, cantitatea de lapte secretată este mai mare decât necesarul copilului. Când bebelușul este alăptat, el nu reușește să golească în întregime un sân, producția scăzând treptat. Echilibrul este atins atunci când bebelușul va suge la o masă întreaga cantitate de lapte dintr-un sân, golindu-l. Golirea sânului este cel mai important stimul pentru secreția de lapte, care se va menține pe toată perioada în care sânul este golit.

Sânul gol semnifică o producție crescută de lapte, iar sânul plin se traduce prin încetinirea producerii. În România există concepția greșită că, dacă sânul este gol, mama nu mai are lapte (motiv pentru care se oferă cu prea multă ușurință lapte praf) și că, pentru a pune copilul la sân, trebuie să așteptăm umplerea sânului. Un bebeluș golește la o masă aproximativ 80% din laptele existent în sân, iar producția de lapte are loc continuu, așadar sânul nu este niciodată complet gol.

Punând copilul la sân de fiecare dată când acesta o cere asigurăm o producție de lapte adecvată cererii. Așteptând umplerea sânului nu facem decât să încetinim producția de lapte. Dacă din diverse motive secreția de lapte scade sau nevoile copilului cresc, acesta va goli sânul mai des, iar în 2-3 zile producția de lapte va crește.