Întrebările și dilemele pe care le ridică alăptarea

Alăptarea creează o legătură unică între mamă și copil, iar specialiștii sunt de acord că laptele de mamă este cel mai hrănitor aliment pentru nou-născut. Cu toate acestea, este normal să te preocupe starea sânilor tăi. Iată câteva dintre dilemele proaspetelor mămici:

1. Are fumatul legătură cu alăptarea?
Din nefericire, da. Multe dintre substanțele toxice din tutun pătrund în circulația sangvină și apoi în lapte. În plus, chiar și fumatul în apropierea bebelușului îi cauzează probleme respiratorii și crește riscul de moarte subită a sugarului. Redu numărul de țigări sau optează pentru țigări mai slabe, nu fuma niciodată în timp ce alăptezi sau în preajma bebelușului!

2. Dacă nu am avut scurgeri de lapte în luna a noua înseamnă ca nu voi putea alăpta?
Aceste scurgeri reprezintă colostrul, o substanță precursoare laptelui matern, mai bogată în proteine și mai săracă în grăsimi și în zahăr, cu un număr impresionant de anticorpi. Nu toate femeile au aceste scurgeri, iar acest lucru nu afectează în niciun fel capacitatea ulterioară de alăptare. Laptele va veni cu atât mai repede dacă pui copilul mai repede la sân – ideal, între 30 minute și două ore după naștere. Reflexul bebelușului de a suge îți va stimula lactația. Cel mai sigur, după două zile vei avea lapte din belșug.

3. Dacă nu îmi vine imediat laptele va avea bebelușul de suferit?
Bebelușul tău va avea un necesar foarte redus de hrană în primele zile de viață, așa că nu te îngrijora din această cauză. Oricum, are parte de cea mai bună hrană în acest moment: colostrul, o linguriță la fiecare masă fiind suficient pentru bebelușul tău. În plus, dacă ți s-a făcut anestezie sau ai avut un travaliu prelungit, bebelușul poate fi ușor amețit și leneș. Nu te panica, își va reveni rapid.

4. Voi naște prin cezariană și vreau să știu dacă voi mai putea alăpta.
Cu siguranță vei putea face acest lucru, dar ritmul depinde de cât de în formă sunteți tu și bebelușul. Dacă totul decurge normal, fără complicații sau efecte secundare după operație, vei putea începe alăptarea imediat. Este posibil ca la început alăptarea să ți se pară incomodă din cauza operației, dar există soluții de ajutor: pune bebelușul în poala ta, susținut de o pernă, sau folosește poziția mingii de fotbal.

5. Sunt preocupată că nu voi avea suficient lapte.
Multe mămici se confruntă cu o cantitate insuficientă de lapte pentru bebelușii lor, iar cauzele sunt diverse, cel mai important fiind stresul. Lactația este o problemă "psihică", de încredere în propria persoană. Toate mamele au lapte dacă familia le susține. Ce poți face în plus? Bea ceaiuri din plante galactofore, care stimulează lactația: anason, chimen, fenicul, roiniță, mărar, morcov, mentă. Le poți consuma individual sau combinate, pentru o mai bună acțiune. Cel mai bine, consumă-le în cantități mai mici, chiar de la începutul lăuziei, apoi pe parcursul alăptării, ori de câte ori simți că laptele este mai puțin. Efectul ceaiului se realizează în câteva zile de la prima consumare.

6. În timpul alăptării, medicația este la fel de restrictivă ca în sarcină?

Da, restricția și prudența rămân la fel de importante ca în sarcină. Întreabă medicul sau farmacistul și, în cazul în care ți-a fost prescris un medicament, administrează-l astfel încât concentrația lui în lapte să fie cât mai mică.

7. Dacă am sânii foarte mici și mameloanele plate voi putea alăpta?

Sigur că da, acest lucru nu reprezintă o problemă, deoarece sânii au oricum capacitatea de a produce și de a elibera laptele, permițând alăptarea în cazul oricărei forme sau mărimi de sân ori de mamelon.

 

8. Îmi este teamă că alăptarea nu va reuși din prima.
Nu ai de ce. Deși alăptarea este ceva firesc, ea devine un proces natural abia mai târziu pentru unele mame. Câteodată, unii factori fizici îngreunează acele prime încercări sau, pur și simplu, lipsa de experiență a celor doi își spune cuvantul. Nu renunța însă după primele încercări și vei vedea cum, în curând, alăptarea se va desfașura într-o perfectă armonie. Unele dintre cele mai satisfăcătoare relații reciproce sân-bebeluș debutează după multe zile sau chiar săptămâni. Cel mai bine, pentru a fi complet pregătită, urmează un curs prenatal de alăptare sau citește cărți de specialitate. Astfel, teama ta va dispărea.

9. Ce ar trebui să mănânc pentru ca laptele meu să fie bun și în cantitate suficientă?
În primul rând, evită alimentele excitante (cafea, cacao, alte băuturi cu cafeină), dar și cele care provoacă balonări (de exemplu, fasole, varză, mazăre, năut) sau au potențial alergen (alune, nuci, căpșuni, kiwi, scoici). Compoziția de bază grăsimi-proteine-carbohidrați a laptelui matern nu este dependentă de ce anume mănânci tu, dar deficitul sau excesul de vitamine afectează conținutul acestuia. Poți bea o ceașcă de cafea slabă și, ocazional, alcool după ce alăptezi. Acestea nu trebuie însă considerate ca o sursă de lichide, deoarece ele au efect de deshidratare asupra organismului. De asemenea, poți mânca și ceva dulce, dar moderația rămâne esențială: o dietă bogată în dulciuri va interfera cu secreția laptelui. Pentru a evita carențele de vitamine, poți apela la un supliment de vitamine destinat mamelor care alăptează.