Igiena alăptării

În timpul alăptării nu este necesară o igienă mai riguroasă ca în oricare altă împrejurare a vieții: un duș general zilnic, evitând săpunul pe pielea sânilor, este suficient!

Specialiștii recomandă câțiva pași simpli pentru desfășurarea alăptării în bune condiții. Mamele sunt sfătuite să evite aplicarea pe sâni a cremelor grase sau a unor dezinfectante. În timpul alăptării sunt contraindicate discuțiile cu mama. Totodată, mirosurile puternice și chiar unele parfumuri folosite influențează nefavorabil alăptarea. Eficiența alăptării este optimă când sugarul este flămând, în stare de veghe, este curat și are o poziție comodă în timpul suptului. În primele zile după naștere mama poate alăpta în poziție culcată, pe partea sânului din care suge copilul, iar în zilele următoare, în poziție șezândă, pe un scaun cu spătar înalt, vertical și cu suport pentru piciorul din partea sânului din care alăptează. Igiena strictă a mâinilor, sânilor, lenjeriei și a veselei folosite contribuie la profilaxia infecțiilor digestive, care sunt frecvente la sugari. Este de preferat să alăptezi dintr-un sân, iar după golirea acestuia să treci la celălalt, alternativ la fiecare masă, pentru a asigura golirea completă a sânilor. Sugarul va fi așezat la supt la ambii sâni, cu grija de a oferi întâi sânul cu care s-a terminat masa precedentă.

Nu se recomandă să speli sânul înainte de alăptare, întrucât pe perioada sarcinii glandele Montgomery din jurul sfârcului încep să secrete un ulei natural care lubrifiază pielea și previne apariția infecțiilor.

Alăptarea se termină cu toaleta sânului, prin spălarea cu apă și săpun a mamelonului, pentru îndepărtarea restului de lapte și de salivă a copilului, care favorizează infecțiile. Apoi se va șterge cu un tampon de vată, comprese de tifon înmuiate în ceai de mușețel sau comprese de tifon îmbibate într-un amestec de glicerină și alcool etilic, în părți egale. Nu utiliza săpunuri sau loțiuni pe bază de alcool. Acestea pot îndepărta straturile de uleiuri naturale ale sânului și pot usca pielea sânului, ducând la apariția crăpăturilor, care să genereze senzație de usturime în timpul suptului, precum și alte complicații.

Este recomandată folosirea unui sutien special, schimbat zilnic sau chiar de două ori pe zi. Evită hainele care nu îți lasă sânii să respire. Pentru un plus de confort, sutienul special pentru alăptare este mai mult decât folositor. Alege sutienele din bumbac, cu bretele suficient de late încât să-ți susțină sânii. Evită-le pe cele din material sintetic, impermeabil, care nu permit pielii sensibile a sânilor să respire și favorizează umezeala, fapt care provoacă diverse micoze. În plus, ține cont de noile dimensiuni ale sânilor și alege măsura adecvată. Un sutien prea strâmt ar putea presa canalele galactofore care se vor înfunda, iar sânii se vor angorja, generând alte neplăceri (mastita).

 

Folosește absorbante pentru sâni pentru a preveni scurgerile.

Toate mamele care alăptează au trecut prin așa ceva: curgerea sânilor. Chiar și înainte de naștere, unele femei au scurgeri de colostru, în trimestrul doi sau trei de sarcină. Poți preîntâmpina neplăcerile folosind absorbantele pentru sâni. Acestea pot fi de unică folosință sau se pot spăla.

Indiferent de opțiunea ta, alege produsele din bumbac 100%. Acestea vor absorbi imediat laptele și nu-l vor lăsa să se scurgă dincolo de ele. Evită absorbantele din plastic pentru că nu lasă pielea să respire și pot apărea infecții. De asemenea, schimbă absorbantele des; după ce se umezesc, devin locuri ideale pentru dezvoltarea bacteriilor și pot duce la apariția infecțiilor sau chiar a mastitei. Poți transforma în absorbante pentru sâni scutece de la bebeluș pe care să le tai în forma dorită. Nu sunt indicate absorbantele igienice “lunare”, pentru că împiedică pielea să respire.