Sânii mamei și alăptarea

Alăptarea creează o legătură unică între mamă și copil, iar specialiștii sunt de acord că laptele de mamă este cel mai hrănitor aliment pentru nou-născut. Cu toate acestea, este normal să te preocupe starea sânilor tăi, pentru că este absolut normal să-ți pui întrebări despre consecințele pe care le va avea nașterea asupra formelor corpului tău.

În special pe timpul sarcinii și în perioada alăptării, vei observa că forma sânilor tăi se va schimba. Reține că mărimea sânilor are legătură cu cantitatea de țesut gras, iar producerea de lapte creează țesuturi mai dense în sân. După alăptare, atât țesutul adipos, cât și țesuturile de legătură se pot deplasa ușor.

Unele femei recuperează forma sânilor de dinainte de naștere și alăptare, altele nu. Nu se poate generaliza. Nu doar nașterea și alăptarea modifică forma sânilor, ci și alți factori, precum zestrea genetică, vârsta sau greutatea acumulată pe perioada sarcinii.

Este normal să mi se lase sânii?

Atunci când alăptezi, fluxul de lapte face ca țesuturile și pielea sânului să se întindă. Atunci când nu mai produc lapte, glandele revin la dimensiunile de dinainte de naștere, astfel că unele femei rămân cu sânii “lăsați”. Deși este o problemă des întâlnită, afectează doar aspectul estetic și nu trebuie să-ți faci niciun fel de griji din punct de vedere medical.

Sunt mulți alți factori care pot influența “lăsarea” sânilor, precum:

  • IMC – indexul de masă corporală;
  • numărul de sarcini prin care ai trecut;
  • sânii mari încă de dinainte de a rămâne gravidă;
  • vârsta;
  • fumatul.

Este posibil să rămân cu un sân mai mare și unul mai mic?

Sânii sunt independenți unul de celălalt, astfel că ceea ce se întâmplă cu unul dintre ei pe perioada alăptării nu trebuie neapărat să se întâmple și celuilalt. Angorjarea sânilor este o afecțiune des întâlnită, în urma căreia unul dintre sâni poate ajunge diferit ca mărime de celălalt.

Orice întărire anormală a sânului poate fi un semn al unui posibil chist, așa că nu mai sta pe gânduri și cere imediat sfatul medicului.

 

Poate duce alăptarea la sâni asimetrici sau inegali?

Țesutul mamar se extinde până la axilă, astfel că, pe măsură ce se umple și se golește de lapte pe perioada alăptării, poate duce treptat la modificarea liniei bustului.

Cu toate acestea, multe femei au sânii inegali încă de dinainte de a rămâne însărcinate sau a începe să alăpteze. Este posibil și ca unul dintre sâni să revină la dimensiunea de dinainte, pe când celălalt rămâne mărit, se lasă sau se aplatizează. Există cazuri de proaspete mămici la care s-a ajuns la o diferență de o marime între cei doi sâni. Chiar și așa, corpul femeii rămâne o minune de la natură, iar sânii, chiar și diferiți între ei, sunt aceiași care au hrănit bebelușul.

Alăptarea presupune controale periodice ale sânilor?

Cele mai multe probleme cu sânii după alăptare sunt de natură cosmetică, nicidecum medicală. Cu toate acestea, este de preferat să mergi la controale regulate pentru a te asigura de sănătatea sânilor.

Auto-examinarea este o metodă simplă și eficientă de a controla starea sânilor. Verifică-ți cu atenție sânii o dată pe lună, chiar și atunci când alăptezi. Deoarece își schimbă forma și mărimea în timpul alăptării, devine cu atât mai important să-ți verifici sânii în lunile după ce ai încetat să alăptezi. Cere imediat sfatul medicului în caz că observi orice umflătură sau scurgere neobișnuită. Cele mai multe umflături sunt de natură benignă și nu cauzează cancer, dar, cu toatea acestea, merită o examinare atentă.

Un control medical de rutină poate determina imediat dacă problemele pe care le-ai observat la sâni necesită îngrijire de specialitate. Mergi la medic pentru control amănunțit cel puțin o dată pe an, sau ori de câte ori observi modificări neobișnuite cauzate de alăptare.

O simplă mamografie poate releva prezenta unui chist prea mic pentru a putea fi palpat. Medicul te va sfătui dacă este cazul să faci mamografia imediat sau dacă este mai bine să aștepți controlul anual sau bianual. De asemenea, ar putea fi indicat să faci o mamografie și în timp ce alăptezi – stai liniștită, nu va afecta în niciun fel calitatea laptelui sau sănătatea bebelușului!