Sexualitatea la bătrânețe

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, învățăm să apreciem sexualitatea la adevărata sa valoare și o considerăm o parte naturală a vieții noastre.Însă apariția menopauzei poate fi considerată de unele femei drept modul organismului de a exprima finalul vieții sexuale, ceea ce este incorect.

Datorită tulburării balanței hormonale din menopauză, nivelurile de estrogen circulant scad dramatic și, astfel, apar transformări vaginale. Zona genitală devine mai subțire, mai uscată, mai puțin elastică. Scăderea fluxului sangvin prin pierderea vascularității mucoasei vaginale atrage după sine o secreție redusă (uscăciune), ulterior dispareunie (durere în timpul contactului sexual) și sângerarea vaginală.


Consecutiv, scade producția de glicogen și numărul de lactobacili, implicit crește pH-ul, ceea ce poate conduce la colonizarea zonei genitale cu agenți patogeni. Foarte important, apare pierderea de colagen, grăsimi și scade capacitatea de hidratare, toate conducând la apariția vaginitei atrofice. 

Dar hidratarea mucoasei vaginale poate fi întreținută cu tratamentul Feminella Hyalosoft, iar viața sexuală a femeii aflate la menopauză poate continua la fel ca înainte.