Despre flora vaginală normală

În mod normal, numeroase specii de microorganisme se află în contact direct cu corpul nostru fără să exercite efecte nocive, ci chiar stabilesc un echilibru fiziologic. La fel se întâmplă și la nivelul vaginului, unde flora microbiană endogenă (specifică vaginului) realizează un echilibru favorabil menținerii sănătății genitale și, în același timp, protejează împotriva infecțiilor. Această floră vaginală specifică se află în strânsă legătură cu epiteliul vaginal. Flora vaginală normală suferă modificări în funcție de fluctuațiile hormonale care apar pe parcursul vieții unei femei.

Microorganismele prezente în mod normal la nivelul vaginului:

  • Lactobacili, adică bacteriile “bune”, specii de bacterii G+: Corynebacterium;
  • Coci G+: stafilococi și streptococi;
  • Microorganisme G - : E. coli și alții;
  • Microorganisme anaerobe: Bacterioides, Peptococcus, Peptostreptococcus;
  • Specii de Candida.

Lactobacilii

Dintre toate aceste microorganisme, lactobacilii joacă un rol esențial în menținerea sănătății vaginale, reprezentând practic un grup heterogen de tulpini bacteriene G + prezente în proporție de 95% la nivel vaginal în perioada fertilă a femeilor.

Există mai multe specii de lactobacili, dar cele care au efecte benefice sunt lactobacilii Dorderline (Bacillus vaginae), mai exact cele capabile să producă peroxid de hidrogen (H2O2). La femeile cu vaginoză bacteriană se regăsesc în proporție ridicată în flora vaginală lactobacilii care nu produc peroxid de hidrogen, așa numiții lactobacili "răi".

Funcțiile lactobacililor:

  • Aderă la celulele epiteliului vaginal și intră în competiție cu microorganismele patogene, nepermițând acestora să colonizeze vaginul (să se înmulțească);
  • Produc substanțe similare celor bactericide (substanțe care distrug bacteriile);
  • Lactobacilii sunt responsabili de degradarea glicogenului produs de celulele epiteliului vaginal.

Celulele epiteliului vaginal, sub stimulare estrogenică, produc glicogen. Cei care degradează glicogenul în acid lactic sunt lactobacilii, menținând în acest fel pH-ul vaginal ușor acid (pH 3.8-4.2).

pH-ul vaginal

Un pH mai mic de 4,5 este favorabil menținerii echilibrului florei vaginale endogene, proprii organismului. Astfel, este susținută colonizarea cu lactobacili și este facilitată adeziunea acestora la epiteliul vaginal, efectul benefic fiind reprezentat de incapacitatea bacteriilor patogene de a adera la nivelul celulelor epiteliale. Tot datorită pH-ului ușor acid scade și activitatea factorilor responsabili de virulența anumitor microorganisme patogene și este inhibată dezvoltarea bacteriilor anaerobe.

Foarte important!

Un pH vaginal normal interferează cu replicarea patogenilor cu transmitere sexuală!
Pentru ca lactobacilii să se regăsească în cantitatea necesară (fiziologică) și pentru a reuși să exercite toate funcțiile, au nevoie ca mediul lor de viață, vaginul, să fie susținut hormonal, estrogenic.
Orice afecțiune sau factor extern care modifică aciditatea vaginală sau perturbă flora bacteriană normală, poate predispune la infecții. Există un echilibru delicat între două microorganisme aflate în
 mod normal la nivelul vaginului în perioada reproductivă a femeii. Aceste microorganisme sunt Candida albicans și speciile de lactobacili.