Secrețiile vaginale: ce sunt, ce este normal și ce nu?

"Secreție vaginală" reprezintă fluidele biologice conținute în mod normal sau expulzate din vagin. Secreția vaginală normală este clar-albă, inodoră și cu vâscozitate mare. Un vagin sănătos este un mediu ușor acid, cu pH între 3,8 şi 4,2, care este dat de secreţia vaginală normală. pH-ul scăzut indică faptul că bacteriile “bune”, adică lactobacilii, sunt la un nivel normal şi nu există o înmulţire exagerată a bacteriilor considerate a fi periculoase.

secretiile vaginale

În timp ce majoritatea secrețiilor vaginale (scurgerilor) sunt normale și pot reflecta diferitele etape ale ciclului menstrual, în anumite situații acestea pot fi rezultatul unor infecții locale, cum ar fi bolile cu transmitere sexuală.

Secreția vaginală îndeplinește o funcție importantă de menținere a sănătății sistemului de reproducere feminin. Fluidul creat de glandele din interiorul vaginului și a colului uterin transportă mai departe spre exterior celulele moarte și bacteriile. Acest proces menține vaginul curat și ajută la prevenirea infecțiilor.

Cantitatea secrețiilor vaginale normale poate varia, așa cum poate varia și mirosul sau nuanța (culoarea poate varia de la clar la un alb-lăptos), în funcție de momentul ciclului menstrual. De exemplu, secreția vaginală va fi mai abundentă dacă sunteți la ovulație, dacă alăptați sau sunteți excitată sexual. Mirosul poate fi diferit dacă sunteți însărcinată, dacă igiena intimă este precară sau aveți o anumită afecțiune locală.

În cazul în care culoarea, mirosul sau consistența par semnificativ neobișnuite, mai ales dacă sunt însoțite de mâncărime sau senzație de arsură, se poate să fie o infecție locală sau o altă afecțiune.